FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

Het kan natuurlijk zijn dat de informatie op deze website ervoor zorgt dat je nog meer vragen hebt. Mogelijk dat je hieronder alsnog antwoorden vindt op je vragen. We nodigen je uiteraard ook uit om via de mail de vragen te stellen die je hebt. Wij streven ernaar binnen 24 uur te reageren.

HOE ZIT HET MET VERGOEDING?

Of je in aanmerking komt voor een vergoeding vanuit je zorgverzekeraar hangt van een aantal dingen af:

  • Er moet sprake zijn van een psychische stoornis, waarvoor je door de huisarts bent doorverwezen.
  • Wij werken grotendeels zonder contracten met zorgverzekeraars, wat voor jou betekent dat je goed moet kijken hoe je verzekerd bent.
  • Met een naturaverzekering krijg je vaak maar een beperkt gedeelte vergoed. Bij een goede restitutiepolis heb je vrije artsenkeuze en kans op 100% vergoeding.
WANNEER IS THERAPIE NIET GESCHIKT?

Therapie kan bijna altijd een toegevoegde waarde zijn. Maar als je op regelmatige basis drugs en/of alcohol gebruikt, dan heeft therapie geen zin. Als je last hebt van psychoses, dan kun je die beter eerst laten behandelen en daarna relatie- of gezinstherapie beginnen.

WANNEER KIES JE VOOR THERAPIE EN WANNEER VOOR EEN TRAINING?

Als er al langere tijd problemen zijn in de relatie of het gezin kun je het beste voor therapie kiezen. Als er alleen wat breukjes in de verbinding zijn, dan is een training geschikt. Soms nemen stellen ook deel aan een van de trainingen als een ‘booster’  in een lopend behandeltraject. 

Vrienden van ons hebben een INTENSIEF RELATIEWEEKEND gedaan. Wat is het verschil met een INTENSIVE?

Jullie vrienden hebben de HoudMeVast-training voor ouders met jonge kinderen gedaan. Dat is een training in een groep met andere ouders. Een Intensive is een intensieve vorm van relatietherapie, waarin een stel in drie dagdelen (vrijdag/zaterdag/zondag) een op een met een therapeut werkt aan het verbeteren van hun relatie. Dat is dus heel exclusief.

WAT DOET EEN EFT-THERAPEUT?

Een EFT-therapeut is gespecialiseerd in EFT. EFT is als een ontdekkingsreis waarbij jullie elkaar (en vaak jezelf) beter leren kennen. Jullie leren zien welke invloed jullie op elkaar hebben en wat jouw gedrag bij je partner losmaakt. Jullie leren begrijpen waarom je doet wat je doet. Ons gedrag wordt namelijk gedreven door emoties. EFT helpt om die diepere laag te leren kennen en te leren wat je eigenlijk nodig hebt op momenten dat je wordt geraakt door je partner. Hier leren jullie samen over praten. Want als je kunt laten weten dat je bang bent dat je bijv. niet belangrijk bent, in plaats van dat je boos wordt of je terugtrekt, dan kan de ander je beter begrijpen en beter op je reageren. Met EFT leren jullie een solide basis te creëren van waaruit jullie samen verder kunnen. Een van ons therapeuten begeleidt dit proces van verandering op een tempo dat bij jullie aansluit. Kort als dat kan en lang als dat nodig is. EFT relatietherapie kent drie fases: de-escalatiefase, de fase van de verandering en de bestendigingsfase.

MOET ALTIJD JE PARTNER MEEKOMEN?

Als je voor relatietherapie komt, vragen we jullie om gelijk het eerste gesprek met z’n tweeën te komen. Soms doen we daarna nog een individueel gesprek en als het nodig is zelfs een individueel traject. 

Maar het kan ook zijn dat je geen relatie hebt en graag gesprekken wilt over hoe jij omgaat met relaties. Dan ben je ook van harte welkom.

CAN WE HAVE THERAPY IN ENGLISH?

Yes, you can. Although we’re no native speakers, that has been no problem in working with couples or families so far.

Toch nog een vraag? Neem gerust contact met ons op

Wij streven ernaar binnen 24 uur te reageren.